Kuivakäymälät

Kuivakäymälöitä on saatavilla sisäkäymälöinä tai perinteisenä ulkohuussina. Huussi ja sisäkuivakäymälä toimivat samoilla periaatteilla. Ohjeiden mukaan käytettynä kuivakäymälät ovat hyvä ja toimiva vaihtoehto vesivessalle. Kuivakäymälöiden toimivuus riippuu paljon käyttäjästä ja siten tuleekin valita itselle parhaiten soveltuva kuivakäymälätyyppi ja -malli.

Kuivakäymälöitä (DT eli Dry toilet) ovat:

  • virtsan erottelevat,
  • ei virtsaa erottelevat,
  • kompostoivat,
  • haihduttavat,
  • polttavat ja
  • pakastavat käymälät.

Taulukossa on esitetty eräiden kuivakäymälöiden viemäröinnin, sähkön ja seosaineen tarve.

Minne huussin tuote laitetaan?

Käymälöiden virtsa suositellaan käyttämään lannoitteeksi mm. viljoille, heinänurmelle tai öljy ja non-food (ei ruoka) kasveille. Kotipuutarhassa sitä voidaan levittää kastelulannoitteena nurmikolle ja koristekasveille, mutta kloorinaroille kasveille sitä ei tule käyttää. Virtsa soveltuu hyvin myös pihakompostiin nopeuttamaan lehtikarikkeen hajoamista. Pesuvesien kanssa imeytettynä ja pitkään jatkuneena virtsa aiheuttaa pohjaveden nitraattipitoisuuden nousun riskin. Esikompostoitua ulostetta tulee jälkikompostoida riittävän pitkään patogeenien tuhoamiseksi. Käymäläjätettä suositellaankin kompostoitavan vuodesta kahteen joko talousjäte- tai pihakompostissa, jonka jälkeen se voidaan levittää käyttökohteeseensa.

Huussissa ei tulisi käyttää kalkkia tai tuhkaa, koska kalkki heikentää kompostoitumista ja edistää siten käymäläjätteen varastoinnissa ja sijoituksessa ravinteiden valumista ympäristöön. Kuivikkeena voi käyttää esim. turvetta, puutarhakariketta ja haketta, tms. Erottelevan käymälän virtsan käsittely jäteveden käsittelylaitteistossa harmaiden vesien kanssa vaatii jätevesiasetuksen mukaisen jätevesien käsittelysuunnitelman.

Miten etenen asiassa?

Olipa sinulla tarve jätevesisuunnitelmalle tai harkitset käymälän hankintaa, niin kummankin asian osalta voit kääntyä puoleemme.

Taulukko. DT:n ja WC:n veden, viemäröinnin ja sähkön tarve sekä seosaineen käyttö (Malkki, Työtehoseuran raportteja ja oppaita 13).
Malli / Merkki Veden käyttö Viemäröinti Sähkön tarve Seosaineen käyttö
Erotteleva / Naturum mahdollista kyllä* tarvittaessa välttämätön
Erotteleva / Separett Villa mahdollista kyllä* välttämätön ei
Polttava / Incinolet ei ei välttämätön ei
Polttava / Cinderella Ecocat ei ei välttämätön ei
Pakastava käymälä ei ei välttämätön ei
Haihduttava / Separett Klassikko ei ei välttämätön ei
Haihduttava / Biolet 2000 ei ei välttämätön välttämätön
Vesivessa 15-20l/hlö/vrk** kyllä ei ei


* virtsan johtamiseksi virtsasäiliöön tai harmaisiin vesiin.
** WC:ssä kaksoishuuhtelujärjestelmä, jossa on 4 litran ja 2,5 litran huuhtelut. Päivittäinen kulutus on laskettu 1 – 2 isosta huuhtelusta ja 3 – 4 pienestä huuhtelusta/hlö/vrk.

Palaa takaisin jätevesisuunnitelmaan.